François Ozon leverde natuurlijk ook dit jaar weer een film af. Susan Warmenhoven weet wel vijf reden om dit verhaal over een 17-jarige prostituee te gaan zien nu het nog kan.

1. Prostitutie zonder vingertje
Jeune & Jolie bevat geen opgeheven vingertjes. Prostitutie is niet goed of fout, het levert Isabelle evenveel pijn als plezier op. Ozon belicht simpelweg hoe zijn hoofdpersonage de betaalde seks ervaart en hoe het haar leven beïnvloedt. Enerzijds zien we Isabelle die controle heeft over de situatie, geniet van seks en snel volwassen wordt. Anderzijds zien we een zeventienjarige die niet precies weet wat haar plaats is en worstelt met de consequenties van het dubbelleven dat zij leidt. Ozon gooit het echter nooit over een makkelijke boeg: hij toont de gevolgen van Isabelle’s avonturen als prostituee, maar geeft de prostitutie niet de schuld van haar problemen.

2. Geen standaardverloop
Je kent ze wel, die films waarin hoofdpersonages een dubbelleven leiden: de spanning draait alleen maar om hoe en wanneer ze ontdekt worden. Dit is niet het geval bij Jeune & Jolie. Halverwege de film al stort alles in elkaar. Isabelle wordt ontdekt en moet opnieuw haar positie bepalen. Dit levert een interessant psychologisch portret op van een tienermeisje dat anders is dan anderen, maar toch in vele opzichten hetzelfde. Veel interessanter dan anderhalf uur wachten tot er een ontdekking gaat plaatsvinden dus.

3. Lange neus naar de elite
De Fransen zijn al eeuwen geobsedeerd door kunst en onderwijs. Via onderwijs en kunst worden de normen en waarden van de republiek bijgebracht. De opvatting is al eeuwen dat op deze manier brave burgers en een stabiele maatschappij worden gecreëerd. Jeune & Jolie maakt hier op een subtiele manier gehakt van. Want hoe vaak Isabelle op school ook Baudelaire moet lezen, hoeveel literatuur haar ouders ook in de boekenkasten hebben staan en hoe vaak ze ook in het rode pluche zit: Isabelle heeft seks met vele mannen in ruil voor geld. Vive la République!

4. Vijf minuten Charlotte Rampling
De geweldige actrice Charlotte Rampling mag vaak rekenen op een rol in een Ozon-vehikel, en ook in Jeune & Jolie maakt Rampling haar opwachting. En hoe. Omdat spoilen meestal een woedende menigte met brandende fakkels tot gevolg heeft kan er niet te veel over gezegd worden, maar reken erop dat Rampling zorgt voor de meest intense minuten van de film.

5. Marine Vacth
Marine Vacth beleeft met Jeune & Jolie haar grote doorbraak. Vacth is op alle fronten een lust voor het oog: ze is mysterieus en sensueel, maar ook schattig en toegankelijk. Haar uitstraling doet denken aan een jonge Brigitte Bardot. Vacth is echter gezegend met veel meer acteertalent. Ze weet een gelaagd personage neer te zetten en maakt Isabelle’s gevoelens invoelbaar door middel van naturel acteerwerk. Een Brigitte Bardot met de kwaliteiten van een Juliette Binoche of Isabelle Huppert.


 

Dit artikel is geschreven voor Cineville.