Susan Warmenhoven nam voor ons een kijkje in De Omval in Diemen. Sinds eind 2013 kun je ook daar met je Cinevillepas terecht voor een hapje, een drankje en fijne premièrefilms (die je in eerste instantie misschien had gemist).  

Het is een rustig avondje als ik Theater De Omval bezoek voor een hapje eten en een film. Het is een modern theater met ruime foyer, compleet met lange tafel om lekker de krant te lezen, eettafeltjes en een loungehoek. Wat opvalt is de kleurstelling: waar veel bioscopen kiezen voor rood, is de foyer van De Omval volledig in verschillende tinten blauw gehuld. Deze kleuren en de vele ramen zorgen ervoor dat de foyer groter lijkt dan hij al is. Niets geen claustrofobisch gevoel die veel kleine bioscopen vaak oproepen.

De Omval heeft één zaal, die zowel als bioscoop- als theaterzaal fungeert. De Omval is namelijk niet alleen een filmhuis, maar een multifunctioneel cultureel centrum: je kunt er terecht voor theater, muziek en het huren van zalen en oefenruimtes. Filmliefhebbers zijn welkom op de vaste filmdagen, dinsdag en donderdag. Van The Wolf of Wall Street (dinsdag 1 april) tot Venus in Fur (3 en 8 april): er is veel verschillends te zien.

Tweede leven
Vriendelijk word ik ontvangen door serveerster Linda, die vanavond in haar eentje de bediening op zich neemt. Ik krijg een groot bord met heerlijke pasta-courgettemozzarella voorgeschoteld. Het diner is bij vele filmhuizen een populair extraatje om het publiek een complete avond uit te bieden. Bij De Omval gaat het echter iets anders dan op andere plekken. Er is niet elke avond een film te zien en dus is er geen vaste menukaart en er is niet elke avond een kok aanwezig. Bezoekers voor de film van donderdag kunnen tot woensdagmiddag het diner reserveren via de website. Daar kunnen ze ook lezen wat er op het menu staat en kiezen of ze vis, vlees of vegetarisch willen eten. Voor €11,95 zit je dan op donderdag aan je avondmaaltje.

De avond dat ik van mijn bord pasta zit te genieten, lijken niet veel mensen hun weg naar De Omval te hebben gevonden. Bij navraag blijkt dit niet representatief te zijn. Marleen van den Heuvel, verantwoordelijk voor de filmprogrammering, vertelt dat er goede bezoekersaantallen zijn gescoord met films als La grande bellezza, Soof, De nieuwe wildernis en Philomena. Vanavond draait de wat minder bekende film Shell.

De Omval is een zogenaamd second run-theater. Er zijn geen premières te zien, maar in plaats daarvan krijgen recent uitgebrachte films er een tweede leven. Daarnaast doet Van den Heuvel haar best om zoveel mogelijk specials rondom de films te organiseren, zoals Q&A’s met filmmakers of klassiekers met livemuziek.

Tegen Amsterdam aan
Ook probeert ze zo divers mogelijk te programmeren, zodat iedere doelgroep De Omval weet te vinden. Van den Heuvel: ‘Graag vergroot ik ons bereik. Vandaar ook de samenwerking met Cineville. Naast vaste bezoekers uit Diemen ontvangen we geregeld ook bezoekers uit Amsterdam, bijvoorbeeld uit IJburg, Watergraafsmeer en Amsterdam Oost. We liggen immers tegen Amsterdam aan.’

De Omval is dus een goede uitvalsbasis als je een film gemist hebt bij de release, als je vlakbij woont of als je simpelweg eens zin hebt in een andere omgeving. Tel daar het lekkere, goedkope diner bij op en je hebt eigenlijk al geen redenen meer om niet te gaan.


Dit artikel is geschreven voor Cineville.